北京远洋五里春秋示范区

Sino-Ocean Wuli, Beijing

 

 

 

 

 

五里春秋泛文化艺术中心体验区坐落于北京周边的石景山,临近壮观的西山,是西山脚下兼具文化中心功能的售楼体验区。建筑师借鉴了西山的遗产和灵感,并为当代中国大都市的家的体验场所提出了新的定义。

 

照明设计选择线性光源贴附于建筑上,灯具全部采用隐藏式安装,光线的自然退晕将建筑的轮廓勾勒出来。由远及近,由下至上,通过均匀的线性光强调出横向线条并以“之”字向上的节奏,将建筑立面由一层至三层的逐渐变弱进行有节制的照明表达。

 

建筑师在室内空间的顶部整体视觉元素上采用大面积自然木色垂片序列排布呈波浪的曲面效果,并辅以5条宽度为40公分的凹槽进行边界区分。对于凹槽的立面选择温暖光色的灯带进行擦掠匀质表达同时进行隐藏灯具的节点设计。最终,满溢温暖光色的起伏光带不仅将序列整齐但富有自然起伏变化的木质垂片以一种“倒置的西山”形态在室内顶部表达出来。

 

在洽谈区的灯具虽然与冰场天花使用的同一款灯具。但这些灯具在配光上并不相同,使空间保持一致性的同时,满足照明需求。

 

从入口端景观墙空间狭缝中倾泻而来的模仿天光配合顶部重点照明,对空间墙面与地面的条纹弧形凸起进行大面积擦掠照明手法,配合局部细节重点照明展示,不仅让优雅而神秘的美学气息扑面而来,同时,更烘托出人们对宁静而富有艺术品位未来生活的重新思考。

 

侧墙的重要信息与墙面条纹肌理的展现,依然选用隐藏灯具的洗墙的照明手法,但在整体亮度上有所提高。这种照明处理方式不仅对入口整体雅致氛围产生呼应,同时引导人们自然而舒适地步入合理的参观动线。一方面将展示区从入口的意境氛围中界定出来;同时,追随建筑顶部的木质垂片所营造的弧形波浪进行柔和氛围的渲染。沙盘底部的均匀光带运用反射的方式使其漂浮于空间。

 

为了避免顶部大面积垂片区域间的天窗带成为断裂的暗空间,所有天窗立面被内嵌侧壁灯洗亮,这些灯具可以实现颜色及色温的变化,以便模拟一天中自然光变化的不同效果,不仅延续室外建筑“折叠西山”的建筑设计语言,也避免照射天窗产生反光。

 

 

 

 

The Wuli Chunqiu Fan-Culture and Art Center Experience Area is located in Shijingshan around Beijing, near the spectacular Western Hills. It is a sales experience area with the function of a cultural center at the foot of the Western Hills. The architect drew lessons from the heritage and inspiration of Xishan Mountain and put forward a new definition for the experience place of the home in contemporary Chinese metropolis.

 

Lighting is designed as a linear light source attached to the building, with lamps and lanterns all hidden installation, so that the natural fading of light will describe the outline of the building. From far to near, from bottom to top, through the uniform linear light to emphasize the transverse lines and with the upward rhythm of the word "Zhi", the facade of the building will be gradually weakened from the first to the third floor for controlled lighting expression.

 

The architect uses a large area of natural wood color vertical sheet sequence to arrange a wavy curved surface on the top visual element of the interior space, supplemented by five grooves with a width of 40 cm to distinguish the boundary. For the facade of the groove, the warm light color lamp belt is selected for scrubbing uniform expression and the node design of the hidden lamp is carried out at the same time. In the end, the undulating bands of warm light colors not only express the orderly but naturally undulating wooden vertical slices in an "inverted Xishan" form at the top of the room.

 

Although the lamps and lanterns in the negotiation area are the same as those used in the ice rink ceiling.However, these lamps and lanterns are not the same in light distribution, so that the space remains consistent at the same time to meet the lighting needs.

 

The imitation sky light pouring from the space slit of the landscape wall at the entrance end is combined with the top key lighting, and the striped arc protruding between the space wall surface and the ground is carried out by a large area scrubbing lighting technique, combined with the local detail key lighting display, which not only let the elegant and mysterious aesthetic atmosphere come, at the same time, but also set off people's quiet and rich artistic taste of the future life of rethinking.

 

The lighting technique of washing wall with hidden lamps and lanterns is still selected to show the important information of the side wall and the texture of the wall stripes, but the overall brightness has been improved. This lighting treatment method not only echoes the overall elegant atmosphere of the entrance, but also guides people to walk naturally and comfortably into the reasonable visiting line. On the one hand, this lighting treatment defines the display area from the artistic conception atmosphere of the entrance; On the other hand, it follows the arc wave created by the wooden vertical piece at the top of the building to render the soft atmosphere. The uniform band of light at the bottom of the sand table floats in space by reflection.

 

In order to prevent the skylight belt between the large vertical areas at the top from becoming a broken dark space, all skylight facades are washed by embedded side wall lamps, which can realize changes in color and color temperature. This can also simulate the different effects of natural light changes during the day, not only to continue the outdoor building "folding West Mountain" architectural design language, but also to avoid lighting skylights to produce reflection.

2021年 获美国IDA国际设计大奖室内照明设计銀奖

 

地点:北京

业主:远洋集团

项目功能: 售楼处

照明设计: 北京光湖普瑞照明设计有限公司
主持照明设计师:胡芳

 

建筑设计:时境建筑设计事务所

室内设计:时境建筑设计事务所

 

建筑面积:3,000㎡

设计时间:04/2018-10/2018

 

 

 

 

Winner of the Silver in Interior Lighting Design at the IDA Design Awards in 2021

 

Location : Beijing
Client : SINO-OCEAN
Program : Sales Office
Lighting Design : Beijing Puri Lighting Design Co.,LTD.

Principal Lighting Designer : Hu Fang


Architectural Design : Atelier Alter
Interior Design : Atelier Alter


Floor Area : 3000 ㎡
Design : 04/2018-10/2018