贵阳国际时尚发布中心

Guiyang International Fashion Publishing Center

 

 

 

铁建国际时尚发布中心项目基地位于有“中国森林氧吧”之称的贵阳市南明区阿哈湖国家湿地公园这座“林城”内, 被自然包围。项目仿佛山林缓坡上的明珠,璀璨而吸引人。

 

作品周边市政灯光比较弱,这为我们营造了较好的夜晚“图景”。我们在干净的背景下,绘制作品的光与色。

 

建筑形体如飞行器,有伸向空中的“羽翅”,亦有如水晶般供人们活动的空间腔体。我们用隐藏在幕墙上的小投光灯强调了“羽翅”的飘逸,随着动态程序的输入,光线如行云流水般流动,“羽翅”仿佛在空中舞动。

 

挥舞于天际的翅膀在某个时刻变换了色彩,让作品看上去更具神秘感,为建筑丰富了表情。蓝色在我们作品中经常出现。这种干净、清透的蓝色也契合了建筑的个性。

 

灯具设置在肋板与肋板之间,上扬的羽翼在光影的渲染下更加生动与轻盈。

 

空中飞行的“石头”代表了这个空间的个性。弧形天花上我们用最克制最简洁的手法渲染空间,利用大量反射光的方式来诠释。与外立面渲染“羽翼”的手法相同,我们在腔体内部运用了相同的手法来表达“肋”结构。统一节奏的“肋”,在灯光的渲染下更具有韵律感。

 

环形廊道如时空隧道一般,深邃而充满神秘。由层层的竖向结构组成,在这里,我们与室内设计师紧密结合,运用面光源、洗亮的形式将廊道的结构进行了凸显,同时也形成了无限进深的视觉效果。步入其中,必然沉浸在无限深邃的氛围中,这种沉浸式灯光的体验正是我们希望在这个空间中营造的。

 

艺术楼梯连接了首层与B1层的环形廊道,为了让故事更加具有戏剧性,室内设计为这里营造了丰富的情绪起伏,我们的灯光更加烘托了这一氛围。

 

这是一个与我们以往项目完全不同的作品。从靠近建筑的那一刻起,我们就被带入了某种情绪,如梦似幻一般。

 

 

 

 

The project base of CRCC International Fashion Launch Center is located in the Aha Lake National Wetland Park, Nanming District, Guiyang, known as "China’s Forest Oxygen Bar". Surrounded by nature, the project is like a pearl on the gentle slope of the mountain, bright and attractive.

 

The municipal lighting surrounding the work is relatively weak, which creates a better "picture" for us at night. We paint the light and color of the work against a clean background.

 

The building is like an aircraft in shape, with "feather wings" extending into the air and a space cavity like a crystal for people to move around. We emphasize the elegance of the "feather wings" with the small floodlights hidden on the curtain wall. With the input of the dynamic program, the light is like clouds and water flowing everywhere, while the "feather wings" waving in the air.

 

The wings waving in the sky change the color at a certain moment, making the work look more mysterious and enriching the expression of the building. Blue appears frequently in our work. This clean and clear blue also matches the personality of the building.

 

The lamps are set between the ribs, so that the rising wings will be more vivid and gentle under the rendering of light and shadow.

 

The "stones" flying in the air represent the personality of this space. On the curved ceiling, we render the space with the most restrained and concise way, and interpret this way with a lot of reflected lights. This is the same technique we used to render the "wings" on the facade. We also used the same technique to express the "rib" structure inside the cavity. The "rib" of the unified rhythm is more rhythmic under the rendering of light.

 

The circular corridor is like a time-space tunnel, deep and full of mystery. It is composed of layers of vertical structures. Here, we work closely with interior designers to highlight the structure of the corridor by using surface light sources and washing lights, and at the same time, it also forms an infinitely deep visual effect. Stepping inside, you will immerse in an infinitely profound atmosphere. This immersive lighting experience is exactly what we want to create in this space.

 

The artistic staircase connects the circular corridor on the first floor and the B1 floor. In order to make the story more dramatic, the interior design creates a rich emotional ups and downs here, and our lighting further enhances this atmosphere.

 

This is a completely different work from our previous projects. From the moment we approach the building, we are brought into a certain mood, like a dream.

2022年 获 LIT 奖外部建筑照明类大奖

地点:贵阳

业主:中铁房地产集团(贵阳)有限公司

项目功能:展示中心

照明设计: 北京光湖普瑞照明设计有限公司
主持照明设计师:胡芳

 

建筑设计:北京易墨建筑设计有限公司

室内设计:集艾设计

 

建筑面积:4000㎡

设计时间:05/2021-09/2021

 

 

 

 

Winner of the Exterior Architectural Illumination at the LIT Awards in 2022

Location : Guiyang
Client : China Railway Real Estate Group (Guiyang) Co. LTD

Program : Exhibition Center
Lighting Design : Beijing Puri Lighting Design Co.,LTD.

Principal Lighting Designer : Hu Fang

 

Architectural Design : EMO

Interior Design : G.ART

 

Floor Area : 4000㎡
Design : 05/2021-09/2021