人民日报全媒体办公大厅

Multi-Media Platform of the People’s Daily

 

 

 

 

 

本项目获得了中国照明学会举办的第十二届“中照照明奖”室内组一等奖。“中照奖”是国家科技奖励办正式批准的中国照明领域唯一的科技奖项,旨在奖励国内外照明领域中,在科学研究、技术创新、成果推广应用,实现高新技术产业化,照明工程实施和科普教育方面做出杰出贡献的企事业单位和个人。通过奖励活动,肯定高水平的科技创新和照明设计项目,有效地提高从业人员的素质和热情,并统一整个照明领域对照明品质的认识。让整个社会更了解照明事业,从而真正带动整个领域向高品质和高附加值发展,为人们的生活创造更美好的光环境。人民日报全媒体照明工程获得此次室内组“中照照明奖”一等奖意义重大,它将给办公照明注入新的血液,前卫、活力、简洁、高效以及静与动的完美契合。办公室的人性化设计,将让员工倍感亲切与温暖,舒适地投入到工作中去。

 

本项目设计风格将成为办公照明中的风向标,具体项目介绍如下:

本项目位于人民日报社新媒体大厦10层,空间设计别具一格,“全媒体”的概念在空间中得以贯彻和体现,平立面中多处位置使用到显示屏幕。这便对空间的光环境有较高的设计要求:提高水平照度的同时,尽量做到对垂直照度的严格控制,以便避免光线对屏幕产生影响,造成光幕现象。

 

项目核心指挥区采用重点照明的方式,运用拉磨天花提高核心位置的照度,亦通过灯具的特殊形态来突出此处的重要性及特殊性,其余编辑区位置采用灯带照明,整个空间主次分明,功能明确。

 

在咖啡区和冥想区,在其特有的功能性基础上营造一种戏剧性光环境,尤其是在冥想区,整个空间全部采用间接照明,宁静中充满一种空灵、禅意的气氛。同时本项目在控光方面,运用了增加防眩光挡板、灯具角度控制遮光板、和精准的灯具反射器等多种手段,实现了对光线的精准控制,最大限度减少溢散光。

 

本项目控制方式采用了分时控制和智能控制结合的方式,可在不同时段展示不同效果,通过合理的亮度规划及色温选择,打造出极具特色的办公环境。

 

 

 

 

This project won the first prize in the indoor group of the 12th "China Illumination Award" organized by the China Illuminating Engineering Society. The "China Illumination Award" is the only science and technology award in China's lighting field officially approved by the National Science and Technology Award Office. It aims to award enterprises, institutions and individuals that have made outstanding contributions to scientific research, technological innovation, popularization and application of achievements, industrialization of high and new technologies, implementation of lighting projects and popular science education in the lighting field at home and abroad. Through incentive activities, high-level scientific and technological innovation and lighting design projects are affirmed, the quality and enthusiasm of employees are effectively improved, and the understanding of lighting quality in the whole lighting field is unified. Let the whole society know more about illumination, thus really driving the whole field to develop to high quality and high value-added, and creating a better light environment for people's life. The People's Daily Omnimedia Lighting Project is of great significance in winning the first prize of the indoor group's "China Illumination Award". It will inject new blood into office lighting. It is avant-garde, energetic, concise, efficient and perfectly matched with the static and dynamic. The humanized design of the office can provide warmer and more comfortable working environment for employees to improve work efficiency.

 

The design style of this project will become a reference standard in office lighting. The specific introduction of the project is described as follows:

This project is applied to the 10th floor of the New Media Building of People's Daily. The space design is unique. The concept of "omnimedia" is implemented and reflected in the space. The display screens are used in many positions in the flats and facades. This has higher design requirements for the light environment of the space: While improving the horizontal illumination, the vertical illumination should be strictly controlled as much as possible so as to avoid the influence of light on the screens and the light curtain phenomenon.

 

The core command area of the project adopts the method of accent lighting, suspend and sand ceilings to improve the illumination of the core position. It also highlights the importance and particularity of this place through the special form of lamps. The rest of the editing area uses the lamp belts for lighting. The whole space has a distinction between the primary and the secondary and clear functions.

 

In the coffee area and the meditation area, a dramatic light environment is created on the basis of its unique functionality. Especially in the meditation area, the whole space is all indirectly illuminated, and in the tranquility, the atmosphere is full of empty and Buddhist spirit. At the same time, in the light control aspect of this project, various means such as adding anti-dazzle baffles, light angle control baffles, and precise light reflectors are used to realize accurate control of light and minimize spill light.

 

The control methods of this project adopt a combination of time-sharing control and intelligent control, which can show different effects in different time periods. Through reasonable brightness planning and the selection of color temperature, a highly characteristic office environment is created.

2017年 获中国照明学会室内照明设计一等奖

 

地点:北京

业主:人民日报社

项目功能: 办公

照明设计: 北京光湖普瑞照明设计有限公司
主持照明设计师:胡芳

 

建筑设计:Gensler建筑设计事务所

室内深化设计:丽贝亚建筑装饰工程有限公司

 

建筑面积:130,000㎡

设计时间:02/2016-01/2017

 

 

 

 

Won the First Prize of Interior Lighting Design of China Lighting Engineering Awards in 2017

 

Location : Beijing
Client : People's Daily
Program : Office
Lighting Design : Beijing Puri Lighting Design Co.,LTD.

Principal Lighting Designer : Hu Fang

 

Architecture : Gensler
Interior Design : LBY DESIGN


Floor Area : 130000 ㎡
Design : 02/2016-01/2017