西派金沙

Xipai Jinsha

 

 

 

 

 

西派金沙照明项目位于四川成都市青羊区。

 

设计立志于打造西派金沙首席峡谷艺术的生活方式。引桃花源般的游览情节贯穿动线。

 

初极狭,才通人。复行数十步,豁然开朗。

 

入口处景观墙以山谷为灵感,开辟一条蜿蜒曲折的纯白的狭长甬道空间引人入境。照明使用白光地埋灯具投射墙体,表达墙体上凸凹错层的表皮肌理,简单干净的手法却呈现出最丰富的景观细节。随着墙体的弯曲转折在夜晚也会呈现出强烈的明暗对比,层析丰富。

 

良田美池桑竹之属。

 

穿过狭长的入口豁然开朗,到达桃花源般山水静谧的水景区域,照明重点突出动线,使用反衬的手法,舍弃路表照明而去处理桥水衔接处,依旧可以在夜晚引出园区的动线。亮暗翻转,逆向思维为园区夜景做出更有趣灵活的思考。

 

展示区处照明着重打造了入口处的照明,使用点状光源照射格栅交错,抓住建筑设计最重要的设计语言表达夜景照明。建筑周边的檐口使用线状筒灯,一则可以完美嵌入灯具,二则保证了建筑周边亮度,为内透通透的照明效果提升亮度。

 

样板区域照明依旧延续建筑语言,从体块及细节入手,使用线性灯勾勒建筑转折,使用小地埋灯塑造幕墙格栅的细节。3000K暖黄的光色与入口形成对比,给到来的业主温暖的归属感。

 

行到水穷处,坐看云起时。西派金沙给人的是行云流水般的美学艺术呈现。通过建筑艺术的手法为世人呈现峡谷深处的静谧生活。

 

 

 

Xipai Jinsha Lighting Project is located in Qingyang District, Chengdu, Sichuan.

 

The design is determined to create the lifestyle of the chief canyon art of the Xipai Jinsha. The peach blossom-like tour plot runs through the traffic flow.

 

It was narrow at first, just enough to pass through. After several tens of steps, the way led to vast spaciousness.

 

Inspired by the valley, a winding, pure white narrow corridor space is opened up at the entrance to attract people. The lighting uses buried lamps with white light to project the wall, expressing the surface texture of the convex and concave staggered layers on the wall, but the simple and clean technique presents the richest landscape details. With the bending and turning of the wall, there will be a strong contrast between light and dark at night, and the level is rich.

 

Goodly farms, fair ponds and mulberry and bamboo thickets were to be seen everywhere.

 

Passing through the long and narrow entrance, you can suddenly see the landscape and reach the tranquil waterscape area like a peach blossom garden. The lighting focuses on the traffic line. Using contrasting techniques, abandoning the road surface lighting and treating the bridge-water junction, it can still lead out the movement of the park at night. Turn light and dark, and reverse thinking makes more interesting and flexible thinking for the night scene of the park.

 

The lighting in the exhibition area focuses on the lighting at the entrance, using point-shaped light sources to illuminate the staggered grid, grasping the most important design language of architectural design to express night lighting. Linear downlights are applied to the cornices around the building, one can be perfectly embedded in the lamps, and the other is to ensure the brightness of the surrounding of the building, and enhance the brightness for the transparent lighting effect.

 

The model area lighting still continues the architectural language, starting from the building blocks and details, linear lights are used to outline the architectural transition, and small buried lights are used to shape the details of the curtain wall grille. The light color of 3000K warm yellow contrasts with the entrance, giving the owner a warm sense of belonging.

 

Journey to the water's end, stay to watch the cloud rise. What the Jinpai Xisha gives people is the aesthetic art presentation like moving clouds and flowing water. Through the art of architecture, it presents the quiet life deep in the canyon to the world.

 

地点:四川,成都

业主:中国铁建

项目功能: 示范区

照明设计: 北京光湖普瑞照明设计有限公司
主持照明设计师:胡芳

 

建筑面积:7000㎡

设计时间:12/2019-10/2020

 

 

 

 

Location : Chengdu, Sichuan
Client : China Railway Construction
Program : Demonstration Area

Lighting Design : Beijing Puri Lighting Design Co.,LTD.

Principal Lighting Designer : Hu Fang


Floor Area : 7000㎡
Design : 12/2019-10/2020