月空礼堂

Chamber Chapel

 

 

 

这是一个让人看了就无法忘记的建筑。它安静地兀立于青岛藏马山的小镇中,美好而纯粹。通体的白色与周围环境的青山翠柏相得益彰。

 

主立面上的光分成了三个主要层次。它们用不同的强度、颜色,扮演着各自的角色。钟楼尖顶的投光灯是最亮的,这里也是整个建筑的天际线;下一个层次是入口及钟楼尖顶的“洞”,温暖的光由内向外溢散至空中;建筑一层的立面是相对较安静的光。

 

礼堂钟楼尖顶的光是最亮的。这是一笔神圣气质的点题,昭示着建筑通往神性的方向。我们在现场进行很多轮的灯光试验,来确认投光灯最恰当的位置。投光灯从建筑的两侧进行投射,这样在建筑表面形成的光斑会更加均匀。由于被照面高度较高,我们选择了功率为300W的灯具,出光角度则采用了8°角。灯具的安装为近人尺度,因此我们对灯具加装了防眩蜂窝网,这大大减少灯光对行人产生的眩光影响。

 

我们选择了暖黄色去描述人们经过的礼堂入口,以及礼堂钟楼尖顶的“洞口”。之所以选择暖色温,是为了使建筑看上去更加“温暖”,增加人们的安全感,也让建筑的光更加丰富而有层次。我们用线性光源将“切片”进行了灯具隐藏式的勾勒,让光线均匀洒在“切片”上的同时,灯具亦不被看到,达到“见光不见灯”的效果。此处的灯具我们选择了带硅胶套的霓虹灯带,功率为10W/m,发光面均匀出光,可以最大程度的隐藏灯珠。

 

灯具被设置在分割的“切片”之间,适当的灯具功率与角度,将每一层板照亮。白天,自然光通过这些“切片”的缝隙进入腔体内部,夜晚降临,人工光依然从这里开始。我们选择了4000K的白光去表达它的纯粹与宁静。为了隐藏灯具,我们选择了地埋灯,此处空间尺度较小,与人距离较近,因此地埋灯需要做深筒形式,并且表面需再加防眩蜂窝网,通过双重措施去弱化眩光。为了尽可能的将“切片”表达出来,同时亮度又不会过高,因此选择了功率为12W角度为10°的灯具。

 

教堂的内部继续延续弧线的造型。我们通过照度计算来模拟空间的照度关系。

 

空间中的弧线造型,温暖而柔和。我们把光放置在弧线的转折处,让光的自然退晕在空间的造型中自然发生。由于安装面为弧形,因此普通的筒灯无法满足安装效果,经过对比,我们在局部采用了定制的弧面无边框筒灯。最大限度上去保证天花的平整干净。

 

在板与板之间,除了上照的地埋灯,也有线性灯具。这样礼堂的造型得到了更精准的刻画。礼堂的周围有一安静的水面,我们没有设置光源在其中,夜晚,它只是一面纯粹的镜子,反射礼堂,以及礼堂中人们的活动。

 

 

 

 

This is an impressing building. Located quietly in the small town of Qingdao Zangma Mountain, this beautiful and pure building complements the green hills and cypresses of the surrounding environment.

 

The light on the main facade is divided into three main levels. They use different intensities and colors to play their respective roles. The spotlight on the spire of the bell tower is the brightest, and here is also the skyline of the entire building; the next level is the entrance and the "hole" of the spire of the bell tower, the warm light overflows from the inside to the outside; while the quite light covers the facade on the first floor of the building.

 

The light on the spire of the bell tower of the chapel is the brightest. This is a highlight of sacred temperament, showing the direction of building to divinity. We conducted many rounds of lighting tests on site to confirm the most appropriate position of the floodlight. Floodlights project from both sides of the building, so that the light spot formed on the building surface will be more uniform. As the height of the illuminated surface is high, we chose a lamp with a power of 300W and an angle of 8° angle for light displaying. The installation of the lamps is close to the human, so we installed anti-glare honeycomb nets on the lamps, which greatly reduces the glare effect of lights on pedestrians.

 

We chose warm yellow to describe the entrance of the chapel that people pass by, and the "hole" on the spire of the chapel's bell tower. The reason why the warm color temperature is chosen is to make the building look "warmer", to increase people's sense of security, and to make the light of the building richer with more layers. We used linear light sources to conceal the “slices” of the lamps, so that while the light is evenly sprinkled on the “slices”, the lamps are not seen, achieving the effect of “seeing the light but not the lamps”. For the lamps here, we chose neon strips with silicone sleeves, the power is 10W/m, and the light-emitting surface emits light evenly, which can hide the lamp beads to the greatest extent.

 

The lamps are set between the divided "slices", and the appropriate lamp power and angle will illuminate each layer of the board. During the day, natural light enters the building through the gaps of these "slices", and when night falls, artificial light still starts here. We chose 4000K white light to express its purity and tranquility. To hide the lamps, we chose the underground lamps. The space scale here is small and it is relatively close to people, so the underground lamps need to be in the form of deep tubes, and the surface needs to be added with anti-glare honeycomb mesh to weaken the glare through these double measures. In order to express the "slice" as much as possible, and at the same time, to maintain the brightness not too high, we chose a lamp with a power of 12W and an angle of 10°.

 

The interior of the chapel continues the curved shape. We simulate the illuminance relationship of the space through illuminance calculation.

 

The arc shape in the space is warm and soft. We place the light at the turning point of the arc, so that the natural retreat of the light occurs naturally in the shape of the space. Since the installation surface is curved, ordinary downlights cannot meet the installation effect. After comparison, we have partially adopted frameless downlights with customized curved surface, so as to make sure the ceiling is as clean as possible.

 

Between the boards, in addition to the above-illuminated underground lights, there are also linear lamps. In this way, the shape of the chapel has been more accurately portrayed. There is a quiet water pool around the chapel. We did not set up a light source inside. At night, it is just a pure mirror reflecting the chapel and the activities of people in the chapel.

 

2022年 获荷兰FRAME设计大奖月度大奖

地点:山东,青岛

业主:青岛隆岳置业有限公司

项目功能: 公共建筑 

照明设计: 北京光湖普瑞照明设计有限公司
主持照明设计师:胡芳

 

建筑设计:BUZZ 庄子玉工作室

 

建筑面积:770.91㎡

设计时间:12/2020-01/2021

 

 

 

 

Winner of the Interior of Month at the Dutch FRAME Awards in 2022

Location : Shandong, Qingdao
Client : Qingdao Longyue Real Estate Co., LTD
Program : Public
Lighting Design : Beijing Puri Lighting Design Co.,LTD.

Principal Lighting Designer : Hu Fang

 

Architectural Design : BUZZ

 
Floor Area : 770. 91㎡
Design : 12/2020-01/2021